Voeding bij de ziekte van Parkinson of Parkinsonismen

Als zorgverlener ben ik aangesloten bij ParkinsonNet. Dit is een netwerk van allerlei disciplines die veel cliënten zien met de ziekte van Parkinson of Parkinsonismen (kort: Parkinson). Hierdoor kunnen we multidisciplinair samenwerken en overleggen met elkaar daar waar nodig. Ook binnen INNBalanZ (waar ik in opdracht werk), zijn bijna alle disciplines aangesloten op ParkinsonNet.

De uitdagingen waar ik vaak mee te maken krijg hebben vaak te maken met de medicatie en de voeding. Het is bij elke cliënt weer een puzzel wanneer de medicatie ingenomen wordt en wat dat de eetmomenten kunnen zijn. Belangrijk is om de medicatie op vaste tijden in te nemen, zodat deze het beste zijn werk kan doen. Als diëtist moet ik dan aan het puzzelen wanneer er ruimte is voor de voeding, en welke voedingsmiddelen dan de beste keuze zijn. Ik luister altijd naar de wensen van de cliënt, wat zijn de voorkeuren, de wensen en wat wil de cliënt bereiken. Gewichtsverlies is iets wat vaak voorkomt bij de ziekte van Parkinson, vaak kunnen we dan met de gewone voeding niet meer uit. Dan kijk ik naar aanvullende (medische) voeding, waarbij gelukkig tegenwoordig ook een heleboel keuze biedt.

Indien er sprake is van een kauw- of slikprobleem, dan werk ik samen met de logopedie. De logopedie bepaald de consistentie (hoe dun of dik voeding mag zijn, gemalen of glad gepureerd), waarna ik kijk welke voeding daar het beste in past.

Elke cliënt geeft me weer een unieke ‘Parkinson-Puzzel’, wat ik graag wil helpen oplossen!