Sondevoeding en aanvullende medische voeding

Het liefst geef ik mijn cliënten adviezen met de normale voedingsmiddelen, maar soms is aanvullende medische voeding (drinkvoeding) of sondevoeding nodig. Redenen hiervoor kunnen zijn:

          Gewichtsverlies, ondanks dat iemand heel goed en veel eet.

          Kauw- en slikproblemen, waardoor het eten lastig en tijdrovend is.

          Gewichtsverlies, door een ziekte of na een ziekenhuisopname.

          Sterk verminderde eetlust.

Ik geef de machtiging (recept) af voor drink- en sondevoeding af. Ik probeer dit bij de lokale apotheek te doen, maar is dit niet mogelijk, dan kijk ik naar leveranciers voor medische voeding (Sorgente, Mediq Tefa, Eurocept). Ook een sondevoedingspomp en toebehoren kan ik hier aanvragen.

Meestal ben ik niet degene die sondevoeding opstart, maar komt een cliënt hiermee thuis uit het ziekenhuis. Dan verzorg ik het verdere vervolg voor het leveren van de voeding en controleer ik regelmatig of de hoeveelheid/type sondevoeding nog afdoende is. Ik overleg met cliënt, huisarts, zorg en mantelzorgers, om samen tot goede zorg te komen. Opstarten van de sondevoeding kan ook thuis, dan schakel ik de huisarts/thuiszorg in voor het plaatsen van een neus-maag-sonde.

Ook hier is weer elke cliënt uniek, soms kan er naast gegeten worden, soms mag er niets bij gegeten of gedronken worden. Belangrijk is weer om te kijken naar de wensen van de cliënt en de kwaliteit van leven.